Tortilla de Cataluña

Tortilla de Cataluña

Ingrediënten:

• Twee middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes

• 500 gram aardappels, in kwarten gesneden en vervolgens in plakjes

• 100 ml olijfolie om in te bakken

• Vijf grote of zes middelgrote eieren

• Zout, naar smaak toevoegen

• 150 gram spinazie

• 150 gram aubergine, in blokjes

Interessant: zonder spinazie en aubergine is het een recept voor traditionele Spaanse tortilla. In andere delen van Spanje gebruiken ze ook uitgebakken chorizo, vissoorten zoals tonijn en kabeljauw, doperwten en paprika. Een pepertje en een beetje knoflook is ook een fijne toevoeging.

Bereiding:

Bak de ui en de aardappel in een ruime hoeveelheid olijfolie op hoog vuur aan. Roer dit constant om. Doe na 5 minuten de deksel erop en laat 20 minuten zachtjes doorbakken. Voeg zout naar smaak toe en roer af en toe door. Doe het ui en aardappelmengsel in een zeef, zo raak je overtollige olie kwijt. Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen de eieren en voeg ook daar een beetje zout aan toe. Voeg vervolgens de eieren, spinazie en de aubergine toe aan het aardappelmengsel. Roer dit goed om en laat een minuutje rusten. Verhit één eetlepel olijfolie in een koekenpan met een diameter van ongeveer 20 cm. Laat het mengsel in de pan glijden. Zet het vuur één minuut hoog en daarna voor 10 minuten op laag. Doe hierbij een deksel op de pan zodat de tortilla aan de bovenkant makkelijker stolt. Zodra de bovenkant van de tortilla gestold is pak je een plat bord. Doe deze op de kop op de koekenpan en draai beide om. Nu kan je de tortilla omgekeerd terug in de pan laten glijden. De onderkant is nu de bovenkant en andersom. Bak nog even door zodat beide kanten goudbruin zijn. Snij de tortilla in punten.

Tip: serveer de tortilla met een lekkere gazpacho! Het recept van de gazpacho is ook te vinden op onze website.

Eet smakelijk!